Blog Suzanne Groot Violiste en ervaringsdeskundige IC


Live muziek op de Intensive Care 


Spaarne Gasthuis Haarlem

Blog geschreven door Suzanne Groot.

Violiste Viool Diva’s Haarlem en Ervaringsdeskundige 


19250F94-A26F-4FC4-9058-17B7F74E9640.jpeg


Ik heb een vriend en hij is ICT'er. Elke dag rijdt hij van Haarlem naar Apeldoorn. Hij heeft een mooie hobby; basgitaar en conga spelen. Zijn muzikale keuze houdt het midden tussen house, heavy metal en funk. 

Ik zit niet graag bij hem in de auto, want hij houdt er, zeg maar, een sportieve rijstijl op na. En dan druk ik mij voorzichtig uit. De autoritten werden gedurende het werkjaar zwaarder en zwaarder. En ook zijn rijstijl werd steeds agressiever.

Ik stelde hem vorig jaar voor, om eens klassieke muziek aan te zetten in de auto. Bach, maar vooral de Liederen van Gustav Mahler kregen zijn grote voorkeur. Hij vertelde mij dat zijn hartslag naar beneden ging, minder stress had en geconcentreerd aan zijn werk kon.

Voor mij is klassieke muziek, als violiste, een levensbehoefte. Ik denk werkelijk, dat ik niet zou kunnen functioneren zonder het maken van muziek.

De ene muziek is de andere niet. Er is Bach. En er is Mozart. Er is Wagner en er is Mahler. En Stravinsky. En Hindemith. Hindemith kent U waarschijnlijk niet. Maakt niet uit, want echt rustig wordt U niet van zijn muziek.

Elk jaar is er op radio 4, de Hart en Ziel lijst. En die naam komt niet uit het niets. De hart en ziel lijst staat bol van Bach, Mozart, Mahler, Brahms en Rachmaninov. Allemaal muziek waar men kennelijk rustig van wordt. En gelukkig. Vooral gelukkig.

C354C76D-448F-4AE0-A0E5-ED17054BDF8E.jpeg

Heel lang geleden heb ik langdurig op de Intensive Care gelegen, na een levensreddende buik operatie. Het was erop of eronder. Van die periode kan ik mij nog haarfijn alles herinneren. De stemmen van het verplegend personeel, alsook alle woorden, die gesproken werden door mijn familie aan het bed. 

De muziek staat mij nog het meeste bij. Mijn vader had mijn lievelingsmuziek meegenomen. Bach, Mahler en Brahms. De piepjes van mijn hart werden hoorbaar langzamer. Mijn broer beweerde achteraf, dat dat niet mogelijk was, gezien het feit dat ik totaal van de wereld daar lag, aan de beademing.

C8174773-D6C2-48D6-BCEE-E2C2D5169898.jpeg

Terug naar het heden.

Een paar weken geleden werd ik benaderd door datzelfde ziekenhuis, om te komen musiceren op de IC aldaar. Ik hoefde daar niet lang over na te denken. Een volmondig ja. Samen met een collega violiste, waar ik een duo mee vorm, ging ons avontuur van start. Aldaar aangekomen, weken wij, na een sterfgeval, uit, naar de afdeling Oncologie. De dame die op de IC lag mocht mee. En over die dame wilde ik het even hebben met U.

Zij lag al heel wat weken daar, meestal in slapende toestand, die mooie dame. Tussen de noten van Bach door, keek ik even naar haar. Ogen wijd open, kijkend van viool naar viool, zag ik een glimlach op haar gezicht. Een ontroerend schouwspel. 

CBB269A8-1367-426F-B119-6393C6DAEBA2.jpeg

De wetenschap is zich er meer en meer bewust van, dat nader onderzoek nodig is. Wat ik wel weet, is dat, van alle zintuigen die wij hebben, het gehoor, een bepaalde geheimzinnigheid om zich heen heeft. En klassieke muziek kan daar een enorm grote rol in gaan spelen. Ik pleit daarom ook voor het intensiveren van deze tak van geestelijke ondersteuning. 

In het ziekenhuis zijn is op zich al een moeilijke ervaring, maar eenieder aldaar, heeft toegang tot muziek. Maar de IC niet. En daar moet zeker verandering in worden gebracht. Gelukkig zijn de initiatieven talrijk en dat is voor mij persoonlijk een zeer bemoedigende gedachte. 

56CF5CCF-9939-4BAA-B82F-5AED9420EF3B.jpeg

Role of music in intensive care medicine :

International Journal of Critical Illness and Injury Science 2012 Hans-Joachim Trappe

 

Op de foto hieronder : De Viool Diva’s : Suzanne Groot ( links) en Maria Eldering.

Suzanne Groot, Maria Eldering, Sanne van der Zee (icu verpleegkundig UMC Utrecht) en Lorette Gijsbers (icu verpleegkundige Spaarne Gasthuis Haarlem) willen ‘live muziek op de intensive care een vaste plaats gaan geven binnen de volwassen intensive care in Nederland. We zoeken muzikanten en professionals die dit samen met ons willen realiseren. En natuurlijk zoeken wij sponsoren om dit in Nederland op te zetten ! Indien je er meer over wilt weten mail dan naar gijsberslorette@gmail.com

F0CED39A-30C2-43CC-A570-6D936C140348.jpeg

Zij vonden hun inspiratie in het ICU- Hear project in Engeland opgezet door de voormalig IC patiënte HelenAshleyTaylor en IC verpleegkundige NatalieMason. Lees meer over dit project in de volgende link : https://healthmanagement.org/c/icu/issuearticle/the-icu-hear-project-introducing-live-music-for-critically-ill-patients

45F8C6A3-1A30-43AB-888B-02456537914C.jpeg

Video Kerstmis 2017 Intensive care Spaarne Gasthuis Haarlem. Met dank aan Mart Hessling Intensive care verpleegkundige : https://drive.google.com/open?id=18rfSYoUve8F6mwQoJxrAmnKHRBkwL9eX

Video Kerstmis 2017 UMC Utrecht met dank aan Sanne van der Zee Intensive care verpleegkundige : https://drive.google.com/open?id=0B5g4DZzb0dY3VE1oaGFhaW9yRDE4a0Rlbk9jeHBhdXNkbzRF

Video Kerstmis Spaarne Gasthuis 2016 Met dank aan Mart Hessling : https://drive.google.com/open?id=1bNZP6pXYaSEePiKI-Qjp5z04QzHErIjJ

 

Inspiring video:

If thoughts can do that to water, IMAGINE what they could do to us...Sooner or later we're going to have to face the music.

https://youtu.be/FrRD10dLK1o